Aquest web utilitza cookies pròpies per oferir-te una millor experiència i servei. En continuar amb la navegació entenem que s'accepta la nostra política de cookies.
Un projecte de

Universitat dels
Pacients

Coneixement a l'abast de pacients i ciutadans

EMPASSAR BÉ, CAMPANYA SOBRE LA DISFÀGIA

Publicat el 20 de setembre de 2017

FUREGA (Fundació de Recerca en Gastroentereologia), juntament amb la ESSD (Europeen Society for Swallowing Disorders), han endegat la campanya Empassar Bé, de conscienciació i sensibilització sobre la disfàgia orofaríngea amb l’objectiu de millorar el coneixement de la malaltia al públic en general i conscienciar de la seva elevada prevalença.
 
La Disfàgia Orofaríngia (DO) és una alteració associada a la dificultat o molèstia de deglutir (empassar), i està associada al pas dels aliments a la via respiratòria (aspiracions). La DO és molt freqüent en persones que han patit un ictus ja que afecta a més del 45% d’aquests pacients, i a més del 25% de les persones de més de 70 anys en general.

El no diagnòstic de la disfàgia i, per tant, la falta de tractament, pot ocasionar greus complicacions nutricionals i respiratòries al pacient, allargant la seva hospitalització, empitjorant la qualitat de vida i augmentant la mortalitat a curt i llarg termini.

Per minimitzar l’impacte de la malaltia, es poden aplicar mesures senzilles com l’adaptació de la dieta i una bona higiene bucal, per evitar infeccions respiratòries i pneumònies quan el malat té aspiracions.


En el marc de la campanya se celebren diferents activitats, com per exemple, tallers de cuina adreçats a cuidadors, i sessions de diagnòstic gratuït a centres mèdics. Aquestes sessions tenen una doble finalitat: facilitar un diagnòstic a les persones que puguin sospitar que tenen disfàgia, i donar formació del mètode de screening MECV-V al personal sanitari del centre.

Si el vostre centre està interessat en participar en properes sessions gratuïtes escriviu un email a info@furega.com
 
La campanya culminarà amb la Setmana de la Disfàgia a Barcelona, que tindrà lloc del 18 al 23 de setembre, coincidint amb dos importants esdeveniments: el World Disphagia Summit i el congrés Swalloging and Ageing.

D’altra banda, dins de la “Campanya Empassar Bé” s’organitzaran també uns tallers gratuïts de cuina adaptada pels malalts de disfàgia que dins el proper Congrés Mundial i Europeu de Disfàgia, organitzats conjuntament per la ESSD (European Society for Swallowing Disorders) i la Fundació FUREGA amb la col·laboració dels reconeguts chefs Carme Ruscalleda i Fermí Puig.

En aquests tallers s’ensenyarà com s’han de preparar els plats i les begudes per les persones que tenen dificultats per empassar. La intervenció dietètica en aquests pacients consisteix en una triple adaptació: una adaptació textural (de la textura dels sòlids i de la viscositat dels líquids), una adaptació a nivell calòric-proteic, i una adaptació organolèptica, és a dir atractiva en aspecte, color, olor i sabor.

Aquestes activitats tindran lloc al Palau de Congressos de Catalunya (Avinguda Diagonal, 661).

Aquesta activitat s’adreça tant a professionals com als pacients i col·laboradors que ells vulguin convidar. 

Més informació sobre la campanya i activitats a www.empassarbe.com

La Universitat

Organitzadors

Col·laboradors

Patrocinadors

Política de privacitat | Política de publicitat | Avís legal